Koruyalım, korunalım. / Protect and converse
Yilan ilaçlama, özellikle agaçlik alanlara yakin olan yerlerde, kapali alanlara girerek insan yasamini tehdit eden bu canlilara karsi yapilmaktadir. Sivi ilaçlar kullanilarak yapilan yilan ilaçlama uygulamasinda, kullanilan ilaçlarin kalitesine dikkat etmek gereklidir. Bunun yani sira yilandan kurtulmak için toz ilaçlar da kullanilabilmektedir. Genellikle iç mekanlarda yapilan yilan ilaçlama, bahçe ve tarla gibi dis mekanlarda da uygulanabilmektedir.
Yilanlar, genellikle fare, kertenkele, kurbaga, küçük sürüngenler ve böceklerle beslenirler. Dogal dengenin olusmasinda çok önemli rolleri vardir. Çok hizli hareket ederler. Gündüzleri aktiftirler. Yilanlarin çogu yumurtayla sadece bazi Engerek türleri dogurarak çogalirlar. Kis uykusuna yatarlar. Kis uykusundan çikinca gömlek degistirirler. Genellikle Mayis ve Haziran ayinda çiftlesirler. Yumurtlayanlar 4-8 yumurta arasinda yumurtlarlar ve bu yumurtalardan iki ay içinde yavrular meydana gelir. Sindirimleri sadedir. Yemek borusundan sonra genisçe mide ve ondan sonra kisa ve ince bir bagirsak gelir. Koku alma organlari dilleridir. Genel olarak az yerler. Yilin 290 gününü aç geçirebilirler. Bugün taninmakta olan yilan türlerinin sayisi 1700 kadardir. Bunun 350 türü çok zehirli 350’si az zehirli (insani ve hayvani öldürecek kadar zehirli degil), 1000 tanesi zehirsizdir. Küçük yilanlar çogunlukla çok zehirlidir, büyük yilanlar ise zehirsizdir. Küçük yilanlar düsmanlarini zehirleyerek, büyükleri ise bogarak öldürürler. Mevsim bakimindan, yilanlarin en tehlikeli olabilecekleri zaman ilkbahardir. Birçok yerlerde bu mevsimde kis uykusundan yeni çikmis olurlar diger aylara göre zehir miktari daha çoktur. Yilanlar genellikle tas altlarinda kayalar arasindaki yariklarda, çali içlerinde bulunur. Zehirli yilanlarin bulundugu bilinen yerlerde çalisan veya gezinenlerin kalin eldiven geçirmeleri ve kalin elbiseler giymeleri gerekir
Yilanin mücadelesinde toksititesi yüksek olan herhangi bir insektisit tavuk yumurtasina enjekte edilerek yasadigi tahmin edilen bölgelere birakilir. Yumurtayi çok sevdigi için kisa sürede yer ve ölürler. Kuru yerlerde, çalilik ve taslik alanlarda yasarlar, rahatsiz edildiklerinde kendilerini korumak için saldirirlar.
Yilan çok tehlikeli bir canli olup görüldügü anda kesinlikle bireysel olarak müdahale edilmemeli ve yilan ilaçlama kesinlikle profesyonel destek alinmalidir. Yilan ile mücadele de profesyonel destek almak hem yilanlardan kurtulmanizi hem de hayatinizi tehlikeye atmamanizi saglayacaktir.
.jpg)