Koruyalım, korunalım. / Protect and converse
Kulağakaçan ilaçlama özellikle açık alanlarda, sebze ve meyvelere zarar veren bu haşerelerden kurutlmak için yapılmaktadır. Ekinlere büyük zararlar verebilen kulağakaçan ile mücadele için haşere ilaçlama yaptırmak şart olduğu gibi, kullanılan böcek ilaçlarının ekinlere zarar vermeyecek nitelikte olması son derece önemlidir. Kapalı alanlarda da yapılabilen kulağakaçan ilaçlaması için Sağlık Bakanlığı onayına sahip, kaliteli ve tecrübeli firmalardan hizmet almak gereklidir.
Bunların boyları 5-55 mm arasında değişmektedir. Vücutları uzunca ve üstten basıktır. Ağız parçaları ısırıcı-çiğneyicidir. Birçok yerde bu böceklerin uyumakta olan insanların kulaklarına girdiğine inanılır. Bu sebeple halk arasında kulağakaçanlar ismi verilmiştir.
Gece hareket eden bu böcekler, gündüzleri ışık görmeyen kuytu ve karalık yerlerde saklandıkları için çok ender de olsa kulak içine girmeleri bir rastlantıdan ibarettir. Bu böcekler hakkındaki yanlış olan bir düşünce de bu böceklerin zehirli olduğuna inanılmasıdır. Hâlbuki bu böceklerin zehir keseleri yoktur. Bu böceklerde görülen çok ilginç bir durumda dişilerin yumurtalar üzerinde adeta kuluçkaya yatar biçimde uzanması ve açılıncaya kadar onlara bakmasıdır. Bitkisel ve hayvansal gıda ile beslenen böceklerdir. Bazen yerleşim alanlarında insanları rahatsız ederek sorun oluşturabilirler. Bunlarla mücadelede bulundukları yerlere ve yürüme yollarına kalıcı ve etki süresi uzun olan kontak etkili insektisitler uygulanmalıdır.
.jpg)