444 7 425
Koruyalım, korunalım. / Protect and converse

Akar

Akar

Toz akarları evimizde bizimle yaşayan ancak gözle görülmeyen canlılardır. Örümcek ve kenelere benzeyen bu canlılar insan ve hayvan döküntülerinden beslenirler. Bİlim adamlarına göre miteler her 21 günde 1 çoğalırlar. Miteler bıraktıkları dışkılarla insanlarda tedavisi mümkün olmayan ya da ömür boyu sürecek olan astım ve alerjilere neden olurlar. Yeteri kadar güneş görülmeyen ve yeteri kadar havalandırılmayan evlerde yaşayanları kendilerine hedef seçen bu yaratıklar Alerji ve astım dışında;
 

Egzama

Öksüzük

Hapşırma

Burun ve Deride kaşınma

Hırıltılı solunum

Nefes darlığı

Burun akıntısı

Gibi rahatsızlıklarda da başrol oynar.
 

İnsanlarda alerjiye sebep olan akarlar Mesostigmata,  Prostigmata ve Astigmata takımlarında bulunmaktadırlar. Bunlardan Mesostigmata takımından Dermanyssidae familyasına ait türler kuşlarda yaşamakta ve zaman zaman insanlara saldırmakta ve kaşıntılı deri lezyonlarına ve alerjiye neden olmaktadırlar. Trombiculidae ya ait birçok türün larvaları kemirgenlerde ve bazı insanlarda dermatite ve alerjiye neden olabilirler. Cheyletidae türleri ise ev hayvanlarında ve bunlarla ilişikli olan insanlarda kaşıntıya sebep olmaktadırlar. Acaridae’nin bazı türleri ise depolanmış gıda maddelerinden insanlara bulaşarak dermatit oluşturmaktadırlar. Aynı takımın önemli bir grubu olan ve ev tozlarında sıklıkla rastlanan Pyroglyphidae türleri insanlarda alerji özellik gösteren alerjik astımın nedeni olduğu bilinmektedir. Ev tozu basit yapıda bir alerjen olmayıp özel bir ortamda canlı ve cansız materyalin artık ve parçalanma ürünlerinin birikiminden oluşur. Bir evdeki tozun özellikleri, ısı, nem ve diğer bazı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Alerjenlerin çoğu organik materyalden özellikle de akarlardan kaynaklanır. Ev tozunun en önemli alerjik maddeleri ev tozu akarlardır. Bunlar, 0.3 mm büyüklükte ve çıplak gözle görülmezler. Ev tozunda en çok rastlanan türler;  Dermatophagoides pteronyssinus  ve  D. farinae’dir .



 

Bunlar sıcak ve nemli ortamlarda yaşarlar. Bunlar çarşaf, yastık, yorgan, battaniye ve yatak kenarlarındaki halılarda alınan toz içinde kolayca görülür. Bir çalışmada bir gram çarşaf tozu içinde 13.000’i bulan bireyin bulunduğu belirtilmektedir. Ev tozu akarları insanlarda astım ve alerji oluşturmasında önemli rol oynarlar. Özellikle çocuklarda astımın başta gelen nedenleri arasındadır.
 

Bunlardan kurtulmak için profesyonel bir ilaçlama yapılmalıdır.